Hett för bett: Tandteknisk prenumeration

Munter Tandvård Johan Barksenius och Mehdi Shafti

Nyligen lanserade John Barksenius, tandläkare och grundare Munter Tandvård och tandteknikern Mehdi Shafti, en internationellt uppmärksammad prenumerationstjänst världens första i sitt slag. Mot en fast månadsavgift får tandläkare tillgång till digital utrustning och scanner samt ett fritt antal tandproduktioner via Munter Tandvårds eget labb. Prenumeranterna får även utbildning i att scanna digitalt.

Tjänsten gör det möjligt att förkorta leveranstiden för vissa tandproduktioner med upp till flera dagar. Förklaringen till detta är delvis att man för in utrustning i branschen och lagar de tekniska hål som finns i delar av tandvården idag.

– Förr var utrustning och maskiner relativt billigt, men för moderna labb innebär det dyra pengar att hålla maskinparkerna uppdaterade. Bara rätt verktyg finns på plats går emellertid tandproduktionen snabbt och effektivt, säger Mehdi.

Det gör den tandtekniska prenumerationen till ett brännande ämne, och tjänsten har på kort tid rönt stort internationellt intresse.

– Vi ser redan stora framtidsmöjligheter, trots att tjänsten lanserades för bara några veckor sedan. Många gillar idén med en fast avgift och att labbet lär upp kunden i att scanna digitalt, konstaterar John.

Han berättar att de hittills fått mycket positiv respons från tandläkare i länder som Dubai, Mexiko, Saudiarabien, USA, Libanon, Indien och Frankrike.

– Det känns jättekul, eftersom ett av våra delmål har varit att nå en utländsk marknad. Samtidigt är vi måna om att tjänsten förblir en svensk produkt i den bemärkelsen att allt som går att utföra i Sverige utförs här, inte minst för jobbens skull.

Ska spara tid och pengar

Mehdi har i samverkan med John och en stor grupp experter inom olika områden tagit fram konceptet bakom den nya tandtekniktjänsten. Det främsta målet? Att underlätta tandläkarnas vardag.

– Med den nya tekniken kan många yrkesutövare i branschen spara både tid och pengar. De digitala avtrycken är ju mer tillförlitliga idag och följaktligen ökar också kapaciteten för den som vågar satsa digitalt. Detta är vad vi hoppas förmedla till dagens tandläkare via prenumerationstjänsten, säger Mehdi.

”Inom två till tre år tror jag att tandläkare kommer att stå i kö för att få en prenumeration” – Mehdi Shafti, Munter Tandteknik

 

John fyller i att han själv har saknat digital scanning tidigare i sitt yrkesliv, då den tandtekniska processen nu går snabbare och anslutningen mot tänderna blir bättre. Dessutom ligger konceptet i tiden. 

– Just nu ser vi ett skifte till digitala lösningar på marknaden för tandteknik. Det är väldigt populärt och många i branschen känner även ett stort sug att komma igång. De vet bara inte hur – och det är där vi kommer in i bilden. Vi är mer än en återförsäljare av utrustning, vi utbildar tandläkare grundligt i digital scanning, både på plats och på distans. Inom två till tre år tror jag att tandläkare kommer att stå i kö för att få en prenumeration, säger Mehdi.

Idag skriver han och John en guide till digitala avtryck som kommer att ges ut på engelska i både tryckt och elektroniskt format. När boken är färdig kommer den att bli en del av underlaget i deras utbildningar i digital scanning.

Så fungerar en tandteknisk prenumeration

Prenumerationen hos Munter Tandteknik har ett enkelt upplägg. Så här går det till:

  • Mot en fast månadsavgift får anslutna tandläkare fri tillgång till tandteknik via Munter Tandvårds labb.
  • Allt ingår och det tillkommer inga extra påslag, oavsett antal beställningar.
  • Månadsbeloppet täcker in avtrycksmaterial, arvode, leasing av maskiner, utbildning och övriga kostnader.
  • Nya prenumeranter blir alltid erbjudna en intraoral scanner, en Dentsply Sirona Omnicam, inom ramen för tjänsten.
  • Tandläkaren markerar själv prepgränserna i de digitala avtrycken och skickar sedan filerna i en beställning till Munter Tandvårds labb.
  • Efter beställningen levereras svenskproducerad tandteknik direkt till tandläkarens dörr inom tre arbetsdagar.

Läs mer på www.muntertandteknik.se