Möt Jenny, tandhygienist på Munter Tandvård och landsansvarig Zimbabwe, Tandläkare utan gränser!

Jenny Mikhail är tandhygienist på Munter Tandvård, och utöver att jobba hos oss är hon dessutom landsansvarig för Zimbabwe inom organisationen Tandläkare Utan Gränser.

Tandläkare Utan Gränser är en ideell organisation vars uppdrag är att verka i länder med undermålig munhälsa för att arbeta preventivt med syfte att förbättra både munhälsa och den allmänna hälsan.

Jenny sitter med i Tandläkare Utan Gränsers styrelse som ledamot, och hon är även landsansvarig för Zimbabwe. Jenny är då ansvarig för volontärprojekten i Zimbabwe, vilket innebär att hon är med och planerar projekt med lokal personal, rekryterar volontärer och håller informationsmöten och återträffar.

Hej Jenny, kan du berätta mer om arbetet inom Tandläkare utan gränser?
Första gången som jag åkte till Zimbabwe med Tandläkare Utan Gränser var 2014. Då precis som vid nuvarande projekt är uppgiften att informera elever på olika skolor om munhygien och kost kopplat till munhälsa. I Zimbabwe har de inte samma kunskap som vi har i Sverige som till exempel att man ska borsta tänderna två gånger om dagen, eller att socker är dåligt för tänderna.

Vi genomför undersökningar, fluorlackar och gör framförallt fissurförseglingar* på sex- och tolvåringar. Sexåringar får sin första permanenta tand och tolvåringar börjar växla flera tänder från primära till permanenta, därav är det viktigt att fånga upp just dessa barn. När vi är ute i skolorna har vi inte så mycket utrustning att jobba med utan vi har med oss enkla instrument och får vara påhittiga med det som finns.

På plats i Zimbabwe får vi stöd av lokal personal, som också är en del av TLUG och metodistkyrkan som har hand om de två byar, Old mutare och Mutambara, som vi alltid utgår ifrån. Under året har vi kontinuerlig kontakt med personal på plats och vi driver två projekt per år då vi skickar ner all tandvårdspersonal (våra volontärer) som då arbetar på plats i Zimbabwe under två veckor.

Hur bestämde du dig för att du ville engagera dig ideellt som volontär?
Jag hade länge känt en längtan efter att volontärarbeta eftersom jag tycker det känns givande och viktigt att hjälpa andra när man kan. Det är att skapa skillnad och att se en förbättring som är det som driver mig. Det gör mig så glad när vi gör återbesök på skolor vi tidigare varit hos och då ser att barnens attityd till munhälsa är förändrad. Vid undersökningar kan vi också se att de behandlingar vi tidigare gjort har gett resultat, man känner verkligen att man är med och gör skillnad!

Vad var det som lockade dig att söka dig till Munter Tandvård?
När jag kom hem från min första volontärresa minns jag att jag skulle söka jobb och då fastnade för Munter tandvård. Hos Munter Tandvård får jag möjlighet att hjälpa andra även på hemmaplan eftersom vi hjälper samhällets mest utsatta att kunna tugga, skratta och le.

”Hos Munter Tandvård får jag möjlighet att hjälpa andra även på hemmaplan eftersom vi hjälper samhällets mest utsatta.”

Det finns inte särskilt många tandläkare som tar hand om den här patientgruppen, kanske inte för att de inte vill utan för att det är komplicerat, det ligger mycket arbete bakom.

 

Jennys tips till dig som vill engagera dig ideellt

1. Bli medlem hos Tandläkare utan gränser
Alla som vill åka som volontär måste vara medlem hos oss.

2. Läs på om hur det går till
Läs reseberättelser från andra volontärer och bli inspirerad!

3. Hör av dig
Ställ så många frågor som du vill! Vi skickar ut två grupper med volontärer två gånger per år.

 

Är du sugen på att bli volontär?
Läs mer på Tandläkare utan gränser.

Hälsningar,

Jenny Mikhail
Tandhygienist

 

*Fissurförsegling innebär att man lägger en plastfyllning i spåren av större tänder för att förebygga kariesbildning.