Möt vår nya tandtekniker Emma

Nu har vi glädjen att få presentera vår nya tandtekniker, Emma Engström. Hon blir en del av det duktiga teamet i vårt labb Munter Tandteknik och förstärker oss inte minst inom digital tandproduktion. Emma kommer närmast från Elanders Dental och har tidigare arbetat för Tandteknik i centrum (TIC). Hon är utbildad tandtekniker vid Umeå universitet och har särskild erfarenhet av datorstödd tanddesign och porslin.

 

Hej Emma! Hur kommer det sig att du ville börja jobba för just Munter Tandvård?

– Jag tilltalades av möjligheten att få arbeta i ett labb som är helt digitaliserat. Men jag ser även fram emot att kunna träffa patienter och att jobba nära tandläkare. Att tandläkarklinik och labb ligger i anslutning till varandra innebär ju att jag som tandtekniker kan följa alla led i arbetsgången – från konstruktion av tandmodeller till färdiga leenden.

 

Vilka förväntningar har du på din nya tjänst?

– Jag valde att utbilda mig till tandtekniker eftersom jag uppskattar kreativa processer, samtidigt som jag gillar naturvetenskap. Min förhoppning med det här jobbet är därför att få arbeta kreativt och tekniskt, för att i förlängningen kunna göra skillnad för människor i behov av nya tänder. Något som jag saknat i mina tidigare labbtjänster inom tandteknik är dessutom att få ta del av patienternas reaktioner, så det ska verkligen bli roligt att kunna göra det i mitt arbete för Munter Tandteknik och Munter Tandvård. Det blir helt klart en fördel att få direkt feedback på mina insatser. Som tandtekniker måste du alltid ha både bettfunktion och estetik i åtanke, och då det är viktigt att lyssna in tandläkarens och patientens önskemål i det enskilda fallet.

 

Berätta lite om ditt nya arbete hos Munter Tandteknik. Hur går det till när du gör
modeller i labbet?

– Det kan se lite olika ut beroende på vilka uppdrag som kommer in. Men först får jag en beställning från tandläkaren och därefter designar jag arbetet digitalt i vårt CAD-program, som är ett verktyg för 3D-modellering. Sedan fräser eller printar jag ut tandkonstruktionen, beroende på terapi och materialval. Alla arbeten kräver en sista manuell bearbetning för att resultatet ska bli så naturtroget som möjligt. Det märks verkligen att utvecklingen gått framåt sedan jag började studera till tandtekniker 2010. Jag lägger fortfarande en del porslin manuellt, men inte i samma omfattning som förut. Sedan behöver man ju fortfarande ha god kunskap om olika egenskaper hos material, som till exempel hållfasthet – och konstnärligheten kvarstår, bara på ett annat sätt.

 

Tre snabba frågor med Emma

Vad är ett gott arbetsresultat, enligt dig?
– När patienten är nöjd med både estetik och funktion hos sina nya tänder.

Vad är det bästa med jobbet som tandtekniker?
– Allt, men det är såklart lite extra roligt att hjälpa människor med avancerade
tandvårdsbehov till en bättre munhälsa.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Vintersport är min grej! Jag älskar att åka snowboard och skidor.